Jak się uchronić przed koronawirusem podczas zakupów

COVID-19 jest chorobą zakaźną wywoływaną przez nowego koronawirusa SARS-CoV-2, który przenosi się drogą kropelkową, czyli głównie podczas kichania lub kaszlu. Do zakażenia może dojść także po kontakcie z zanieczyszczonymi powierzchniami, na których obecne są wydzieliny osoby chorej. Aktualnie nie ma dowodów na to, żeby do zakażenia SARS-CoV-2 mogło dojść po spożyciu żywności. Wiele osób zastanawia się, jak w obecnej sytuacji bezpiecznie robić zakupy. Czy należy dezynfekować zakupione artykuły spożywcze? Jak się uchronić przed koronawirusem w sklepie? Ministerstwo Zdrowia i NFZ na portalu dla pacjentów opublikowały zalecenia dotyczące zachowania bezpieczeństwa podczas robienia zakupów w czasie pandemii.

Jak bezpiecznie robić zakupy

Wiele osób obawia się zakażenia nowym koronawirusem poprzez kontakt z artykułami spożywczymi lub wózkami sklepowymi czy taśmami przy kasach, na których może być obecna wydzielina osoby zakażonej. Mimo że możliwe jest zakażenie wirusem z zanieczyszczonych powierzchni, eksperci są zgodni, że większe ryzyko stanowi jednak samo przebywanie w sklepie pośród potencjalnie zainfekowanych osób. Według zaleceń podczas zakupów należy mieć na sobie jednorazowe rękawiczki oraz maskę lub chustę osłaniającą nos i usta. Wskazane jest, aby pamiętać o odkażeniu uchwytu koszyka. Wiele sklepów robi to teraz za klientów, ale warto zabrać z sobą własny środek lub chusteczki dezynfekujące (1). Zaleca się zachowanie bezpiecznej odległości (co najmniej 1,5 metra) między sobą a innymi klientami (2). Za zakupy najlepiej jest płacić kartą płatniczą, korzystając z opcji bezdotykowej. Badania wykazały, że na gotówce może znajdować się wiele mikroorganizmów, dlatego zaleca się korzystanie z kart płatniczych z chipem (1). Przed wyjściem ze sklepu lub w trakcie czekania w kolejce do kasy należy użyć płynu do dezynfekcji rąk, jeśli jest dostępny (2). Nie wolno dotykać oczu, nosa lub ust, ponieważ grozi to przeniesieniem wirusa z zanieczyszczonej powierzchni, co może spowodować rozwój infekcji (3).

Jak się uchronić przed koronawirusem

Najlepiej wybierać sklepy, które ograniczają liczbę osób kupujących w jednym czasie. Niestety, zazwyczaj prowadzi to do powstania długiej kolejki na zewnątrz, ale może ułatwić zachowanie dystansu społecznego wewnątrz sklepu. Zaleca się wcześniejsze przygotowanie listy zakupów, która ułatwia poruszanie się pomiędzy półkami z artykułami spożywczymi i znacznie skraca czas spędzony w sklepie. W miarę możliwości do sklepu powinna wejść tylko jedna osoba z rodziny i zrobić zakupy dla wszystkich bliskich (2). Osoby w wieku powyżej 65 lat lub z przewlekłymi schorzeniami są szczególnie narażone na ciężką chorobę wywołaną przez COVID-19. Jeśli to możliwe, powinny ograniczyć wyjścia na zakupy i poprosić rodzinę, znajomych lub sąsiadów o pomoc w tych czynnościach (1). Po powrocie z zakupów nie jest konieczne branie prysznica lub zmiana ubrań, ale zawsze należy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem. Jednym ze sposobów minimalizowania ryzyka jest skorzystanie z zakupów i płatności online z bezpieczną dostawą do domu (1).

Jakie środki ostrożności podjąć podczas rozpakowywania artykułów spożywczych

Ostatnie badania wykazały, że SARS-CoV-2 może pozostawać zakaźny na powierzchniach lub przedmiotach do 72 godzin, ale na większości materiałów staje się nieaktywny po pierwszych 24 godzinach. Jest mało prawdopodobne, aby zawartość zamkniętych pojemników (opakowań) została zanieczyszczona. Niektóre osoby dezynfekują zakupione produkty spożywcze, specjaliści jednak twierdzą, że nie jest to konieczne, a nawet może okazać się szkodliwe. Wiele opakowań artykułów żywnościowych nie jest odpornych na środki dezynfekujące i taki zabieg może prowadzić do skażenia żywności. Jeśli przestrzega się dobrych praktyk higieny rąk, ryzyko zakażenia jest znikome. W przypadku korzystania z jednorazowej torby na zakupy, zaleca się wyrzucenie jej po powrocie do domu. Torby wielokrotnego użytku można przechowywać do późniejszego wykorzystania. Po rozpakowaniu artykułów spożywczych należy umyć dłonie mydłem i wodą (minimum 20 sekund), a jeśli nie ma takiej możliwości, można użyć środków dezynfekujących do rąk zawierających co najmniej 60% alkoholu (2). Zaleca się wyrzucenie opakowania zewnętrznego (tekturowego bądź foliowego) przed umieszczeniem produktu w szafce lub w lodówce. Ważne jest, aby pamiętać o regularnym czyszczeniu blatów kuchennych oraz półek w lodówce. Owoce i warzywa należy dokładnie spłukać bieżącą wodą (3).

Sprawdź, gdzie najbliżej wykonasz badanie w kierunku COVID-19

Skorzystaj z wyszukiwarki na górze strony

Bibliografia
1. Godoy M. No, You Don’t Need To Disinfect Your Groceries. But Here’s How To Shop Safely. NPR. [Online] 12 04 2020. [Zacytowano: 05 05 2020.] https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/04/12/832269202/no-you-dont-need-to-disinfect-your-groceries-but-here-s-to-shop-safely.
2. Desai A.N., Aronoff, D.M. Food Safety and COVID-19. JAMA Network. [Online] 09 04 2020. [Zacytowano: 05 05 2020.] https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2764560?resultClick=1.
3. Główny Inspektorat Sanitarny. Q&A dotyczące żywności i koronawirusa – aktualizacja 28/04/2020. [Online] [Zacytowano: 29 04 2020.] https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/zywnosc-zywnosc-i-woda/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa-aktualizacja-28-04-2020/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

antyneuronalne.pl boreliozaonline.pl autoprzeciwciala.info kalpro.pl