Czy koronawirus może przetrwać w mrożonej żywności

Wirusy to patogeny wewnątrzkomórkowe, które nie mają zdolności rozmnażania się poza komórką gospodarza, ale mogą przez pewien czas utrzymywać się na różnych powierzchniach i pozostawać zakaźne. Na czas ich aktywności znacząco wpływa temperatura i wilgotność (1). Mimo że nowy koronawirus SARS-CoV-2 wciąż nie został dokładnie poznany, wiadomo już, że do zakażenia tym patogenem może dojść zarówno drogą kropelkową, jak i poprzez kontakt z powierzchnią zanieczyszczoną przez wydzielinę zakażonej osoby (2).

Czy istnieje ryzyko infekcji SARS-CoV-2 poprzez mrożoną żywność

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) aktualnie nie ma dowodów, które wskazują na ryzyko transmisji nowego koronawirusa poprzez żywność. Dotychczas poznane ludzkie koronawirusy nie przenosiły się poprzez kontakt z żywnością, dlatego z wirusem SARS-CoV-2 zapewne jest podobnie. Do tej pory nie wskazano na ryzyko zakażenia SARS-CoV-2 poprzez spożywanie mrożonek (3).

Jaki wpływ na ludzkie koronawirusy ma temperatura

Badania wskazują, że w zależności od materiału i warunków środowiskowych ludzkie koronawirusy mogą pozostawać zakaźne od 2 godzin do 9 dni (4). Badania nad stabilnością SARS-CoV wykazały, że wirus na gładkich, suchych powierzchniach zachowuje żywotność przez ponad 5 dni w temperaturze 22–25°C i wilgotności względnej 40–50%, czyli w typowym klimatyzowanym środowisku (1). Koronawirusy SARS-CoV i MERS-CoV mogą być aktywne do 72 godzin w temperaturze 4°C, dlatego bezpiecznie jest założyć, że w przypadku wirusa wywołującego chorobę COVID-19 jest podobnie (2).

Czy niskie temperatury mogą pomóc w walce z koronawirusem

Badacze wyrazili nadzieję, że ekstremalnie niskie temperatury mogą pomóc zabić koronawirusa SARS-CoV-2. Warto jednak pamiętać, że wcześniej poznane ludzkie koronawirusy pozostają stabilne w temperaturze poniżej zera. Zasadniczo są aktywne nawet do dwóch lat w temperaturze minus 20°C. Nowy koronawirus może być równie trwały. Wówczas mógłby znajdować się na powierzchniach produktów żywnościowych w zamrażarkach jeszcze po zakończeniu pandemii (2). W związku z tym należy unikać spożywania surowych lub niedogotowanych produktów pochodzenia zwierzęcego, które wcześniej były zamrożone (5). Koronawirusy są termolabilne, co oznacza, że gotowanie w wysokiej temperaturze prowadzi do ich inaktywacji.

Mimo że koronawirusy wydają się stabilne przez pewien czas w niskich temperaturach, zachowanie higieny i zasad bezpieczeństwa żywności może zapobiec rozprzestrzenianiu się tych patogenów (6). Warto mieć na uwadze, że ludzie są najbardziej narażeni na infekcję SARS-CoV-2 poprzez bliski kontakt z zakażonymi osobami. Z tego powodu należy unikać zatłoczonych miejsc, zachować dystans społeczny i pamiętać o regularnym i dokładnym myciu dłoni wodą z mydłem (2).
 

Sprawdź, gdzie najbliżej wykonasz badanie w kierunku COVID-19

Skorzystaj z wyszukiwarki na górze strony

Bibliografia
Chan K.H. i wsp. The Effects of Temperature and Relative Humidity on the Viability of the SARS Coronavirus. HIDAWI. [Online] 01 10 2011. [Zacytowano: 05 05 2020.] https://www.hindawi.com/journals/av/2011/734690/.
How long can coronaviruses survive in a freezer? Up to two years, warns expert. [Online] 19 03 2020. [Zacytowano: 05 05 2020.] https://english.alarabiya.net/en/features/2020/03/19/How-long-can-coronaviruses-survive-in-a-freezer-Up-to-two-years-warns-expert.
Główny Inspektorat Sanitarny. Czy koronawirus może przenosić się za pomocą żywności? Medycyna Praktyczna. [Online] [Zacytowano: 29 04 2020.] https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/koronawirus/koronawirus-warto-wiedziec/229589,czy-koronawirus-moze-przenosic-sie-za-pomoca-zywnosci.
Newman T. Coronaviruses: How long can they survive on surfaces? Medical News Today. [Online] 15 02 2020. [Zacytowano: 05 05 2020.] https://www.medicalnewstoday.com/articles/coronaviruses-how-long-can-they-survive-on-surfaces.
Coronavirus disease 2019 (COVID-19). Situation Report – 32. [Online] 21 02 2020. [Zacytowano: 05 05 2020.] https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200221-sitrep-32-covid-19.pdf?sfvrsn=4802d089_2.
WHO Advise To Under-cooked Raw Animal Products. Spotlight. [Online] 22 02 2020. [Zacytowano: 05 05 2020.] https://www.spotlightnepal.com/2020/02/22/who-advise-under-cooked-raw-animal-products/.

 

Autor: mgr inż. Aleksandra Fąferek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

antyneuronalne.pl boreliozaonline.pl autoprzeciwciala.info kalpro.pl